Boerenzwaluwzomer

Wie staat er van oudsher op de luciferdoosjes? Juist: de boerenzwaluw. Sinds 1895 siert deze zwierige vogel de kleine, rammelende doosjes met ‘Säckerhets Tändstickor’ uit Zweden. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar als er één gezien wordt volgen er snel meer. Boerenzwaluwen steken het vuurtje van de zomer aan.

Het is een luchtacrobaat, die boerenzwaluw. Zijn gestroomlijnde lijf met het roestbruine snoetje, de witte buik en de inktblauwe bovenzijde loopt uit in twee sierlijke staartpunten. Hoe langer de punten, hoe wendbaarder de zwaluw en hoe aantrekkelijker hij is voor de vrouwtjes.

De boerenzwaluw nestelt graag in stallen en schuren onder overhangende randen, maar die nestgelegenheid wordt bedreigd door de kaalslag van de efficiency in de landbouw. Het buitengebied wordt ‘opgeruimd’ en stallen worden geïsoleerd en afgesloten.

En wat is er nou leuker dan zo’n tikje slordig, komvormig zwaluwnest, waar vijf of zes wijd open snaveltjes gretig over de rand reiken als pa of ma landt met voedsel? Boeren kunnen de zwaluw helpen door de stal niet helemaal af te sluiten, maar een opening ter grootte van een forse brievenbus boven in de deur te laten zitten.

Hoe hoger de zwaluw vliegt, hoe mooier het weer. En maar kwetteren: ‘Lucifer, lucifer, zomer, zomer.

Vogelbescherming Nederland