Egels

Dit prikkelende zoogdier kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Daarom doet de Egelwerkgroep er dit jaar alles aan om de egel in het zonnetje te zetten. In de wintermaanden en het vroege voorjaar zijn kou en nattigheid de grootste bedreigingen voor de egel. Ze zijn erg gevoelig voor lage temperaturen, vocht en overstromingen. Ook bestaat er de kans dat het nest van een egel verstoord word. Het is dus erg belangrijk dat egels een droge en beschutte plek aangeboden krijgen, waar ze veilig kunnen overwinteren en jongeren kunnen voortbrengen. In de zomer zijn droogte en voedseltekort vaak een gevaar, u kunt daarom een bakje met water of speciaal egelvoer neerzetten in uw tuin.

Met onze egelproducten help je de egels in uw tuin in elke tijd van het jaar!

Welke soort egelproducten zijn er?

Bij Vivara hebben we verschillende soorten egelproducten. De producten helpen om uw tuin egelvriendelijker te maken.

Geef egels een plaats in je tuin!

egelvoer

Egelvoer

Een echte voedzame maaltijd

Bekijk al het voer
voerbakjes

Voerbakjes

Iedereen wil van een mooi bordje eten

Bekijk alle voerbakjes
egel woonhuizen

Egel woonhuizen

Een eigen haard is goud waard

Bekijk alle egelhuizen

5 VEELGESTELDE VRAGEN OVER EGELS

 1. Wat eten egels?

  Egels eten voornamelijk insecten zoals rupsen, slakken en wormen. Maar ze eten ook wel eens andere dieren zoals kikkers, padden en kleine zoogdieren. Paddenstoelen, bessen en vruchten worden ook gegeten door de egel. Egels kunnen goed bijgevoerd worden, ze zullen eerst op zoek gaan naar insecten en wanneer dit niet genoeg is zullen ze gebruik maken van het egelvoer. Vivara heeft samen met De Egelbescherming speciaal egelvoer en egelpaté samengesteld dat bestaat uit biologisch vlees en vitaminen en mineralen. Geef egels nooit melk, ze kunnen niet goed tegen lactose en worden hier ziek van.

 2. Hoe maak ik mijn tuin aantrekkelijk voor egels?

  Zorg voor een wild plekje in de tuin waar een egel meer voedsel en beschutting kan vinden. Zet een bakje (egel)voer en water in de tuin neer. Ook kun je een egelvoederhuis plaatsen. Zo kan een egel veilig eten, zonder aangevallen te worden door honden, katten en andere dieren.

 3. Wanneer kan ik het beste een egelhuis plaatsen?

  Een egelhuis kunt u op elk moment in de tuin zetten, er wordt het hele jaar door gebruik van gemaakt. In de periode van oktober tot maart hebben de egels een plek nodig om te overwinteren. De nestbouw hiervoor begint dan ook in oktober. Maar de egels kunnen tijdens het overwinteren soms van nestplaats wisselen. Zo zijn er voorbeelden van egels die in februari van nestplaatst gewisseld zijn. Van maart tot september hebben vrouwtjesegels een plek nodig om hun jongen groot te brengen.

 4. Wat moet ik in een egelhuis plaatsen?

  U kunt de vloer van het egelhuis bedekken met droge bladeren, dit verhoogt de kans op bewoning. Ook kunt u de bovenkant van het egelhuis bedekken met dorre bladeren en aarde. Dit kunt u afdekken met een oude mat of fijnmazig gaas, zodat de bladeren niet wegwaaien. Deze extra laag biedt extra bescherming tegen de kou. Plaats deze laag niet op de ingang en ventilatiebuis.

 5. Waar moet ik op letten bij de plaatsing van het egelhuis?

  Het egelhuis kan het beste geplaatst worden op een rustige plaats met bodembegroeiing. Egels zijn schuwe dieren, daarom is het belangrijk om de ingang van het egelhuis verborgen te houden voor andere dieren. Het kan nuttig zijn om de ingang van het egelhuis dichtbij de schuttig of heg te plaatsen. Egels onderzoeken de grenzen van hun gebied en kunnen 's nachts wel 3 tot 5 kilometer lopen. Door de ingang dichtbij de schutting te plaatsen kunnen ze deze makkelijker terugvinden.

Egelproducten