Bosuil Webcam

 

Wanneer gaan de kuikens de kast uit? - 17 mei 2018

De kuikens kijken al regelmatig door het gat van de nestkast, maar wanneer zullen ze het nest voor het eerst verlaten? Daar is geen duidelijk antwoord op te geven, maar voorgaande jaren sprong het eerste kuiken uit het nest als deze ongeveer 35 dagen oud is. Dit jaar zou dat op woensdag 23 mei zijn.

 


 

De kuikens zijn gezond! - 14 mei 2018

In de avond van 9 mei zijn de twee bosuilkuikens geringd. Ook zijn de kuikens gewogen en geinspecteerd op parasieten. Het eerste kuiken woog 307 gram en het tweede kuiken woog 275 gram. Beide kuikens hebben geen last van parasieten en zijn helemaal gezond verklaard.

 


 

Kuikens worden geringd - 8 mei 2018

In de loop van deze week zullen de kuikens van de bosuil geringd worden. Wanneer vader en moeder bosuil niet in de nestkast aanwezig zijn, zullen de jongeren uit het nest gehaald worden. De kuikens worden gecontroleerd op hun algemene gezondheidstoestand. Ook worden ze geringd. Ze krijgen een ring met een uniek cijfer om hun pootje. Algemene gegevens over de uil worden opgeslagen onder dit nummer zoals geboorteplaats, leeftijd van de kuikens etc. Mocht de uil in een later stadium gevonden worden kunnen alle gegevens er direct bijgepakt worden.

 


 

Het Tweede Kuiken! - 24 april 2018

Vrijdag 20 april rond kwart voor 5 is ook het tweede en hiermee ook het laatste ei uitgekomen. De broedtijd van dit ei is 694 uur. Dit is wat korter dan dat dit voorgaande jaren was. Waarschijnlijk komt dit doordat het vrouwtje het nest minder vaak verlaten heeft als voorgaande jaren. 

 


 

Het eerste Kuiken! - 19 april 2018

Gisteren aan het begin van de middag is het eerste ei uitgekomen. Vanaf ongeveer 11 uur zat mevrouw wat hoger. Ook was ze erg veel bezig met wat onder haar gebeurde. Rond 11:10 was het duidelijk dat de vrouwtjes bosuil stukjes eischaal aan het eten was, dat is een duidelijk teken dat er een ei uitgekomen is. Om 12:30 was het kuiken voor het eerst in de webcam te zien. De broedtijd van het ei was 701 uur.

 


 

Een tweede ei! - 23 maart 2018

Gisteren om 19.11 uur heeft de bosuil haar tweede ei gelegd. Rond 20.00 uur was deze ook zichtbaar op de webcam. Als de bosuil in dit ritme door blijft gaan dan is de kans groot dat er zondag nog een ei gelegd wordt. De tijd tussen het leggen van het eerste en het tweede ei was ongeveer 61 uur.

Het tweede ei van de bosuil


Het eerste ei! - 20 maart 2018

Een bjzondere dag voor mevrouw en meneer bosuil. Iets na zessen vanochtend was hun eerste ei een feit! Als het mannetje genoeg prooien blijft brengen en als ze het samen nog minstens een keer gezellig hebben in het grote bos, dan is de kans op een tweede ei groot. Uit de gegevens van afgelopen jaren blijkt dat de interval tussen het leggen van de eieren gemiddeld 60 uur is. Als er inderdaad een tweede ei komt, dan kunnen we die dus ongeveer 22 maart aan het eind van de middag/begin van de avond verwachten.


 

De nestkast - 5 maart 2018

Onze bosuil broedt in Nederlands Limburg, vlak bij Nationaal Park de Meinweg. Het paartje bosuilen zit al jaren in de kast die op 6 meter hoogte in een boom hangt op het erf van Jan. De afgelopen 8 jaar is er succesvol gebroed en elk jaar worden de kuikens en de ouders, als deze in de kast aanwezig zijn, geringd door de ringer van roofvogelwerkgroep Voerstreek. De nestkast is een standaard-bosuilenkast met aan de linkerkant een camera die de activiteiten binnenin de kast filmt. In de kast hangt tevens een infraroodlamp waardoor de camera ook in het donker kan filmen. Recht voor de nestkast op 6 meter afstand hangt nog een buitencamera die de kast en zijn directe omgeving filmt.

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt Vivara gebruik van cookies. Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Lees meer over cookies