Bosuil Webcam

Moeder steeds vaker afwezig - 25-3-2019

Het is vele kijkers al opgevallen dat moeder uil regelmatig de nestkast gaat verlaten. De afgelopen weken is moeder vooral binnen geweest en heeft ze uitstekend voor het kuiken gezorgd. Langzaam maar zeker gaat moeder meer voor zichzelf zorgen. Haar verbranding stond tijdens de zorg voor het kuiken op een laag pitje en dat gaat veranderen. Ze gaat meer eten en meer bewegen. De komende dagen zal ze nog veel in de nestkast te zien zijn maar daarna zal ze toch echt veel meer buiten te zien zijn. Dan kunnen wij genieten van het kuiken. Dat wil echter niet zeggen dast ze het kuiken vergeet, vader en moeder blijven gewoon voor het kuiken zorgen.


 

Samen eten, de man kookt - 21-3-2019

Het mannetje blijft maar muizen brengen en moeder en kuiken eten deze lekker samen op. Foto's met dank aan B. Hulsmans en V. Hughes. We krijgen regelmatig de vraag of het wel goed is dat de muizen zo lang in de nestkast liggen, op een gegeven moment gaan ze natuurlijk rotten. Gelukkig is dat voor de bosuilen geen probleem. Bosuilen hebben namelijk een sterke maag en heel sterk maagzuur. Hierdoor wordt alles goed verwerkt en is het dus niet schadelijk voor de uilen.

 


 

Overvloed aan muizen - 18-3-2019

Het is goed te zien dat het bij de bosuilen om een ervaren stel gaat. Ze kunnen het kuiken goed verzorgen en de vader heeft het vinden van eten tot een nieuw niveau verheven. De nestkast ligt helemaal vol met muizen! Rondom moeder en kuiken is het bezaaid met eten, die komen in ieder geval niets tekort!

Een nestkast vol eten, foto met dank aan J. de Wilde

Het kuiken valt bijna niet meer op tussen alle muizen! Foto met dank aan M. Van Laethem


 

Het kuiken is er - 14-3-2019

Gisteren zeiden we al dat het kuiken eraan zat te komen en nu is het eindelijk zo ver! De moeder heeft inmiddels de schaal van het ei opgegeten, wel zo efficient want daar zitten veel voedingsstoffen in. Vader blijft veel muizen brengen dus moeder en het kuiken hebben niets te klagen (foto met dank aan B. Hulsmans). Inmiddels hebben we ook al een glimp van het kuiken op kunnen vangen. De kleine pluizenbol maakt het zo te zien goed en wordt nog lekker warm gehouden door de moeder (foto met dank aan E. Crijns). Natuurlijk moet ook het kuiken eten krijgen, moeder voor haar jong al lekker wat kleine stukjes muis (foto met dank aan M. Van Laethem).

Het voerende mannetje:

 

Moeder en kuiken:

 

Het kuiken voeren:


Gaatje in het ei! - 13-3-2019

Het kuiken komt er nu toch echt aan, vandaag hebben we namelijk een klein gaatje in het ei gezien! Een goed teken, nu gaan we snel het kuiken zien want heel veel lucht heeft het kuiken momenteel niet meer in het ei. Goed blijven kijken dus!


 

De laatste loodjes - 11-3-2019

Het eitje van van de bosuilen staat op het punt van uitkomen, ergens deze week moet het gebeuren! Hoewel het niet echt perfect weer is (guur en koud) moet het geen probleem zijn voor het aankomende kuiken. Als papa net zo goed zorgt voor het kuiken als hij voor mama zorgt, dan komt het helemaal goed!