In het voorjaar een bloemenoase voor insecten; plant dan nu bloembollen!

Een bericht van Prof. Dr. Martin Kraft

Insectenoase van bloembollen

De herfst is de juiste tijd om bloembollen en vaste planten te planten. Een klein stukje tuin of balkon is al voldoende om een ​​mozaïek van kleurrijke bloemen, heesters, struiken en bomen te creëren, dat in het komende voorjaar verschillende soorten insecten en vogels aantrekt. Hoe groter de tuin en hoe gevarieerde de begroeiing, hoe groter de biodiversiteit. En realiseert u zich hierbij dat de ietwat rommelige tuin minstens zo mooi en - nog belangrijker - veel diervriendelijker is dan de strak georganiseerde tuin.

Om de teruggang van veel soorten insecten tegen te gaan, is het belangrijk om nu vroegbloeiende bloembollen te planten. Deze vormen in het vroege voorjaar namelijk een onmisbare voedselbron voor hommels en bijen. Naast bloembollen is de herfst ook de juiste tijd om vaste planten te planten. Snoei daarnaast niet te rigoureus, aangezien sommige insectensoorten droge stengels van uitgebloeide planten gebruiken als overwinteringsplaats. En maai het gras niet meer, zodat wilde bloemensoorten zich hier kunnen ontwikkelen en uitzaaien.

Onder de bolgewassen zijn er verschillende insectenvriendelijke soorten. Het meest bekend zijn kleurrijke krokussen, die in veel verschillende varianten en ook in biologische vorm te verkrijgen zijn. Ik ken zelf geweldige, uitgestrekte tuinen boordevol krokussen, die een verscheidenheid aan insecten aantrekken in het vroege voorjaar en tevens een lust voor het oog zijn. Het grote voordeel van krokussen is dat u er jarenlang plezier van hebt, omdat ze ieder voorjaar weer in vol ornaat tevoorschijn komen en zich vermeerderen. Dit geldt ook voor wilde tulpen, narcissen en anemonen.

Bloembollen moeten voldoende diep in de grond worden geplant, minimaal twee tot drie keer de bolgrootte! Hoe meer verschillende bloemen er in de tuin staan, hoe meer verschillende insecten er worden gevonden! Hommelkoninginnen en vroege bijen verschijnen vaak al wanneer de temperatuur begint te stijgen en de eerste warme zonnestralen zich laten zien. Zij gaan op zoek naar voorjaarsbloeiende planten om nectar en stuifmeel te verzamelen. Daarna verschijnen ook kleurrijke vlinders, kevers, sprinkhanen, vliegen en libellen. Voor libellen zijn kleine en grote tuinvijvers essentieel voor hun voortplanting.

Hoe meer bloembollen u deze herfst plant, hoe meer insecten u in het voorjaar kunt verwelkomen. Staan er in uw tuin dan ook nog klimplanten zoals wilde wijnstok, klimop of hop, en natuurlijke hagen van hazelaar, haagbeuk en liguster, dan kunt u zich al verheugen op veel insecten en vogels volgend voorjaar. Neem voldoende tijd om uw balkon of tuin klaar te maken voor de volgende lente. Zelf ben ik naast kleurrijke bloemen een grote vriend van bessenstruiken en fruitbomen, want ze bieden volgend jaar veilige nestplaatsen en leveren nu veel bessen en appels, die door vele vogels worden gegeten. Onthoud; veel kleurrijke bloemen, bessenstruiken en fruitbomen verrijken uw tuin, dus plant ze nu! Insecten, vogels en andere dieren zijn uw dankbaar.

Prof. Dr. Martin Kraft


Bloembollen - nu in de aanbieding