Boomkruiper

Boomkruiper

De boomkruiper (Certhia brachydactyla) is een kleine muisachtige vogel. De bovendelen van een boomkruiper zijn mooi bruin gestreept en de onderzijde is witachtig. Boven het oog bevindt zich een lichte wenkbrauwstreep. Boomkruipers hebben een lange, fijne gebogen snavel. Het mannetje en het vrouwtje zien er hetzelfde uit.

Bekijk al onze boomkruiper producten  

Grootte

Hij meet ongeveer 12 cm en is wat kleiner dan een mus.

Gewicht

9 gram

Habitat

De boomkruiper komt in een groot gebied in Europa en het noorden van Afrika en Turkije voor. Hij leeft in parkachtige gebieden met oude bomen en rijk opgaand loofbos. In steden is de soort te vinden bij hoge bomen.

Nest

Het vogeltje bouwt zijn nest in ondiepe holen en spleten in bomen. Om de boomkruiper aan nestruimte te helpen zijn er speciale nestkasten voor de boomkruiper in de handel. Bekijk onze nestkast voor de boomkruiper

Jongen

1 à 2 broedsels per jaar, waarbij zo'n 5 tot 7 witte met bruin-roodachtige gespikkelde eieren per broedsel worden gelegd. De broedtijd duurt ongeveer 15-17 dagen waarna de jongen nog ruim twee weken gevoerd worden door de ouders.

Voedsel

Insecten, die ze met de gekromde snavel tussen de boomschors vandaan peuteren. Bekijk al ons voedsel voor de boomkruiper

Klank

De boomkruiper maakt een hoog en scherp, maar vaak onopvallend geluid: 'tie tie tie'. Hij heeft een oplopende zang 'tie tru-ie trie trie'.

Karakteristieke kenmerken

In tegenstelling tot de boomklever gaat de boomkruiper nooit op een stam naar beneden, altijd omhoog!

Zijn veren hebben de kleuren van een boomstam, waardoor hij goed gecamoufleerd is.

De staart wordt als ondersteuning gebruikt tijdens het klimmen.

Om de boomkruiper aan nestruimte te helpen zijn er speciale nestkasten. Vivara heeft een speciale nestkast voor de boomkruiper met de ingang aan de zijkant. Dit is speciaal gedaan zodat de boomkruiper de invliegopening makkelijk tegenkomt bij het omhoog kruipen.

Bekijk al onze boomkruiper producten